Planirate li putovanje u Bokokotorskom zalivu, ali ne znate šta vidjeti u Kotoru? 

Kotor je pravi crnogorski biser koji nudi očaravajući spoj istorije, kulture i prirodne ljepote. U ovom blogu ćemo predstaviti 9 najboljih atrakcija u Kotoru, koje apsolutno morate posjetiti kada budete u Boki.

Stari grad Kotor

Proglašen za UNESCO-vu svjetsku baštinu, Stari grad Kotor je pravi biser. Dok šetate pločnicima ovoga grada doživjećete njegovu istoriju. Stari grad Kotor je živi muzej, gdje svaki kutak krije djelić istorije.

Kotor Stari grad

Od drevnih crkava i trgova do kamenih zgrada koje odišu srednjovjekovnim šarmom, Stari grad Kotor je atrakcija koju svaki turista u Crnoj Gori mora vidjeti. Nekada se zvao Cattaro, dok je bio pod Mletačkom republikom. 

Prema UNESCO-u, Stari grad Kotor je jedan od najbolje očuvanih primjera utvrđenog srednjovjekovnog grada na Mediteranu.

Zahvaljujući svom bogatom kulturnom nasljeđu i očaravajućoj arhitekturi, nije čudo što se ova atrakcija nalazi na vrhu liste onoga što treba vidjeti u Kotoru i Crnoj Gori.

Katedrala Svetog Tripuna

Smještena u samom srcu glavnog trga Starog grada Kotora, Katedrala Svetog Tripuna je arhitektonski biser iz 1166. godine. 

Katedrala Sv Trifuna, Kotor

Ova romanička katedrala svjedoči o bogatoj vjerskoj istoriji i kulturnom značaju Kotora i cijele Boke. 

Čim stupite unutra, ostaćete bez daha pred detaljnim rezbarijama, freskama i opštom veličanstvenošću ove istorijske građevine.

Bedemi starog grada i San Đovani

Jedna od najprepoznatljivijih atrakcija u Kotoru su gradski bedemi, koji se pružaju uz litice, pružajući panoramske poglede na zaliv Boke. Preko 150 hiljada turista ih posjeti godišnje.

San Đovani je jedna od najpoznatijih atrakcija u Kotoru

Ovi masivni utvrđeni zidovi izgrađeni su da bi štitili grad od napadača, a danas služe kao popularna pješačka staza. Dok se penjete vijugavim stazama, imaćete priliku da uživate u pogledima koji su jedinstveni za ovaj kraj Crne Gore.

Stari grad Kotor bedemi

Prema lokalnim vodičima, fortifikacije i gradski bedemi protežu se impresivnih 4,5 kilometara, što ih čini jednom od najdužih odbrambenih građevina u Evropi.

Pomorski muzej u Kotoru

Za one koji se zanimaju za bogatu pomorsku baštinu Kotora, Pomorski muzej je obavezna atrakcija. 

Smješten u zgradizgradi iz 18. vijeka, ovaj muzej pruža fascinantan uvid u pomorsku istoriju grada. 

Od eksponata koji prikazuju drevne navigacione alate i modele brodova do izložbi koje ističu lokalnu brodograđevnu industriju, ovaj muzej je prava riznica za ljubitelje istorije i pomorske entuzijaste.

Popularno:

Gospa od Škrpjela u Perastu

Dostupan samo brodom, Gospa od Škrpjela je mali vještački otočić koji je pravi dragulj u Kotorskom zalivu. Nalazi se u Perastu, na 15 minuta dožnje od Kotora. 

Primorski gradić Perast u Boki, Crna Gora

Ova jedinstvena atrakcija ima prekrasnu baroknu crkvu koju su izgradile generacije lokalnih mornara. Čim stupite na ostrvo, ostaviće vas bez daha mirna atmosfera i očaravajuća arhitektura crkve, sagrađene od stijena iz zaliva i potonulih brodova. 

Inače, samo ostrvo je napravljeno od kamenja koje su lokalni pomorci donosili. Svake godine održava se čuvena Fašinada u julu, tokom koje lakalno stanovništvo na barkama donosi kamenje o postavlja oko ostrva.

Ostrvo Gospa od Škrpjela, Perast

Vrata od mora

Kako se budete približavali Starom gradu Kotora, dočekuju as veličanstvena Vrata od mora, koja služe kao glavni ulaz u Stari grad. 

Ova impresivna renesansna kula je izvanredan primjer srednjovjekovne arhitekture i obavezna je atrakcija za svakog turistu u Kotoru. Prolaskom kroz ta vrata, doživjećete Stari grad Kotor, sa lavirintom kaldrmi i istorijskih zgrada koji se prostire pred vama.

Muzej mačaka

Kotor još zovu i “grada mačaka”. Ako volite mačke, ne smijete propustiti Muzej mačaka u Kotoru

Ova neobična atrakcija je u potpunosti posvećena mačkama, sa kolekcijom mačke-inspirisane umjetnosti, skulptura i suvenira. 

Od drevnih egipatskih mačijih statua do modernih mačkama inspirisanih radova, ovaj muzej je ugodno i jedinstveno iskustvo za svakoga ko voli mace.

Kotorska serpentine

Kotorska serpentine je čuveni vijugavi put od Lovćena do Kotora koji pruža nevjerovatan panoramski pogled na Kotorski zaliv. 

Kotorska serpentine

Dok se budete provlačili kroz vijuge i krivine, pred vama će se otvarati zapanjujući prizori zaliva, Starog grada i okolnih planina. Bilo da se odlučite za vožnju kolima ili organizovano razgledanje, ova atrakcija je obavezna za svakoga ko želi da iskusi prirodnu ljepotu Kotora iz jedinstvenog ugla.

Žičara Kotor – Lovćen

Posjetiti Kotor, a u svoj plan ne uvrstiti žičaru od Kotora do Lovćena bila bi velika šteta. Žičara pruža mogućnost da Kotor i zaliv doživite na drugačiji način. Dok se penjete imačete priliku da uživate u jedinstvenom pogledu, a po mnogima najljepšem na Balkanu. 

Pogled dok se vozite gondolom na žičari Kotor Lovćen

A kada stignete na Lovćen, očekuju vas restoran sa predivdnim pogledom, bob staza i ostale atrakcije za cijelu porodicu. 

Cijene povratne karte počinju od 18 EUR.

Rezime

Bilo da ste ljubitelj istorije, arhitektonski entuzijasta ili samo neko ko cijeni prirodnu ljepotu, Kotor ima ponešto za svakoga. 

Sa svojim bogatim kulturnim nasljeđem, zapanjujućim pejzažima i jedinstvenim atrakcijama, ovaj grad je obavezna destinacija u Crnoj Gori.

Similar Posts