Rentiranje automobila je često neizostavan dio planiranja godišnjeg odmora ili poslovnog putovanja. Međutim, troškovi rent a car usluga mogu biti dosta visoki, naročito ako niste pažljivi prilikom rezervacije. 

U ovom tekstu ćemo podijeliti pet savjeta za uštedu na rent a car u Crnoj Gori, pomoću kojih ćete moći uštediti novac i uživati u udobnosti koju pruža iznajmljeni automobil.

Napraviti rezervaciju na vrijeme, 3-4 mjeseca unaprijed, kada su cijene povoljnije

Jedan od najboljih načina za uštedu na rent a car-u je rezervisati vozilo unaprijed. Rent a car kompanije često nude povoljnije cijene za rezervacije koje su napravljene nekoliko mjeseci ranije. 

5 savjeta za uštedu na rent a car u Crnoj Gori

Prema analizi cijena za prošlu godinu, oni koji rezervišu 3-4 mjeseca prije datuma rentiranja mogu uštedeti i do 70% u poređenju sa cijenama koje su 10-tak dana prije iznajmljivanja.

Rano rezervisanje vam takođe daje više opcija pri izboru vozila. Što ranije rezervišete, to je veći izbor raspoloživih automobila, od ekonomičnih gradskih vozila do luksuznih sedan modela. 

Ovo je posebno važno ako putujete u grupama ili porodicama i potreban vam je veći automobil.

Naravno, uvijek postoji rizik od promjene planova putovanja, ali većina rent a car kompanija nudi fleksibilne opcije otkazivanja rezervacije. 

Obično možete otkazati bez penala ukoliko to učinite nekoliko dana prije datuma preuzimanja vozila.

Planirati putovanje van ljetnje sezone

Rent a car cijene značajno variraju u zavisnosti od sezone. Ljetnji mjeseci, od juna do avgusta, obično su najskuplji period za iznajmljivanje automobila u Crnoj Gori. U ovom periodu, potražnja je na vrhuncu, što rent a car kompanije koriste za podizanje cijena. Takođe, tokom špica ljetnje sezone, možete očekivati ogromne gužve u saobraćaju.

Planirati putovanje van ljetnje sezone

S druge strane, rent a car u Crnoj Gori je najjeftiniji tokom predsezone (april-maj) i postsezone (septembar-oktobar). U ovim mjesecima, cijene mogu biti i do 70% niže u poređenju sa ljetnjim cijenama za iznajmljivanje auta. 

Ukoliko vam raspored dozvoljava, planirajte vaše putovanje izvan ljetnje sezone, i vjerujte nam da ćete ušteđeti ogromnu svotu novca.

Izbjegavajte franšize, mnogo bolje je rezervisati kod lokalnih kompanija

Dok velike franšizne kompanije često nude prepoznatljive brendove i standardizovan nivo usluge, one takođe dolaze sa većim troškovima. 

Izbjegavajte franšize, mnogo bolje je rezervisati kod lokalnih kompanija

Franšize kao što su Herz ili Sixt obično imaju niže cijene, ali zato mogu imati i skrivene troškove poput visokih naknada za osiguranje, depozita ili goriva.

Izbjegavajte franšize, mnogo bolje je rezervisati kod lokalnih kompanija sa dobrim recenzijama, na taj način izbjegavate velike troškove.

Umjesto toga, preporučuje se rezervisati rent a car u Crnoj Gori kod lokalnih, nezavisnih kompanija koje obično nude povoljnije cijene. Lokalne agencije, kao što je Tara-Car koja radi rent a car Podgorica, imaju niže operativne troškove i mogu prenijeti te uštede na kupce kroz niže cijene rentiranja.

Međutim, bitno je uraditi svoje istraživanje i pročitati recenzije drugih klijenata prije bukiranja sa lokalnom kompanijom. 

Odaberite one agencije koje imaju dobre ocjene za pouzdanost, kvalitet voznog parka i korisnički servis.

Odlučiti se za veći broj dana prilikom rentiranja

Rent a car agencije obično nude povoljnije dnevne cijene za duže periode rentiranja. Ovo je zbog toga što im duži periodi iznajmljivanja osiguravaju bolju iskorištenost voznog parka i stabilniji prihod.

Kratke rente od 3-4 dana znaju biti skuplje od rentiranja vozila 5 do 7 dana.

Prema posljednjim istraživanjima, u Crnoj Gori turisti u prosjeku rentiraju automobile na period od 7 dana. 

Rent a car u Podgorici

Ukoliko planirate da koristite rent a car tokom cijelog odmora, isplati se uzeti automobil na duži period, poput 5-7 dana, umjesto rentiranja na kraći rok od 1-2 dana.

Ovo dovodi do toga da ćete platiti manju cijenu po danu, već ćete možda moći i pregovarati o dodatnim popustima sa agentom prilikom rezervacije. 

Takođe, izbjegavajte rentiranje automobila na 1-2 dana, jer ovo obično donosi najveće troškove po danu.

Provjeriti naknade za lokacije rentiranja

Lokacija preuzimanja i vraćanja rent a car vozila može značajno uticati na konačnu cijenu. Rent a car agencije u Crnoj Gori često naplaćuju dodatne naknade za preuzimanje ili vraćanje vozila na određenim lokacijama, poput aerodroma, primorskih gradova ili hotela.

Provjeriti naknade za lokacije rentiranja auta u Crnoj Gori

Preporučuje se unaprijed provjeriti sve potencijalne naknade za lokacije. U mnogim slučajevima, jeftinije je preuzeti i vratiti vozilo na glavnoj lokaciji rent a car agencije, obično u većim gradovima poput Podgorice.

S druge strane, rent a car na aerodromu je često skuplji zbog naknada za usluge na aerodromu koje agencije moraju platiti. Međutim, neke kompanije ne naplaćuju aerodromske naknade pa je dobro provjeriti unaprijed.

Takođe, imajte na umu da ako planirate putovanje na primorju Crne Gore, može biti isplativije preuzeti vozilo Tivtu ili Budvi, nego u Podgorici.

Svakako, mnoge lokalne rent a car agencije u Crnoj Gori ne naplaćuju dodatne troškove za posebne lokacije, pa vrijedi provjeriti prilikom rezervisanja.

Bonus savjeti: Izbjegavanje skrivenih troškova i odštete

Jedna od najčešćih zamki kod rentiranja automobila su skriveni troškovi i odštetni zahtjevi. Da biste izbjegli skrivene troškove i potencijalne odštete prilikom rent a car-a u Crnoj Gori, preporučuju se sljedeće mjere:

Uzeti rent a car osiguranje

Prije preuzimanja vozila, obavezno uzmite rent a car osiguranje bez učešća u eventualnoj šteti. Ovo može značajno povećati inicijalnu cijenu rentiranja, ali će vas zaštititi od velikih troškova u slučaju nezgode ili oštećenja.

Provjeriti i slikajte stanje vozila 

Prilikom preuzimanja rent a car vozila, temeljno ga pregledajte i zabilježite sva postojeća oštećenja ili ogrebotine. Zatražite od agenta da upiše ove detalje u ugovor o rentiranju. Takođe, fotografišite spoljašnjost i unutrašnjost automobila radi dodatne dokumentacije.

Vratiti automobil sa punim rezervoarom 

Većina rent a car kompanija će vam naplatiti visoku cijenu za gorivo ako vratite automobil sa praznim rezervoarom. Izbjegnite ove naknade tako što ćete sami natočiti gorivo neposredno prije vraćanja vozila.

Slijedeći ove savjete, osiguraćete sebi bezbrižan rent a car aranžman u Crnoj Gori bez neočekivanih troškova.

Popularna rent a car vozila u Crnoj Gori

Prema podacima, najtraženiji modeli za rent a car u Crnoj Gori su:

 • Hyundai i20
 • Renault Clio
 • Hyundai i30
 • Ford Fiesta
 • Volkswagen Golf 7
 • Toyota Auris

Ovi automobili nude dobar odnos između cijene, potrošnje goriva i prostora za prtljag. Zavisno od vaših potreba, možete odabrati model koji najbolje odgovara broju putnika i planiranim aktivnostima.

Rezime

Da rezimiramo, slijedite ovih pet savjeta za iznajmljivanje automobila u Crnoj Gori i značajno ćete smanjiti troškove rent a car-a tokom vašeg boravka.

 1. Rezervišite rano, 3-4 mjeseca unaprijed
 2. Izbjegavajte ljetnju sezonu
 3. Odaberite pouzdane lokalne agencije sa dobrim recenzijama
 4. Uzmite automobil na duži period rentiranja (5-7 dana)
 5. Provjerite naknade za lokacije i izbjegavajte skupe opcije

Similar Posts