Budva, kao kraljica Mediterana na crnogorskoj obali, nije samo mjesto predivnih plaža i kristalno čistog mora, već i riznica bogate istorije, kulture i nezaboravnih doživljaja.

Ako planirate ljetovanje u Budvi ili jednostavno želite saznati više o ovom prekrasnom gradu, na pravom ste mjestu.

U ovom blogu, vodiću vas kroz “15 mjesta koja treba vidjeti u Budvi na ljetovanju” – od skrivenih dragulja Starog grada do uzbuđenja noćnog života. Bez obzira da li ste avanturist u potrazi za uzbuđenjem ili tražite mirno mesto za opuštanje, Budva ima nešto za svakoga.

Hajde da zajedno istražimo čari ovog predivnog crnogorskog grada.

1. Stari grad Budva

Ah, Stari grad Budva! Ovo je mjesto gdje se prepliću istorija i moderni život. Šetajući uskim kaldrmisanim ulicama Starega grada, osjetićete dah istorije. Znate li da su neki zidovi ovde stari preko 2500 godina? Osim toga, tu su brojni restorani, kafići i butici. Ako ste ljubitelj kulture, ne propustite posjetiti Citadelu – sa njenih zidina pruža se nezaboravan pogled na Jadransko more.

2. Plaža Mogren

Samo par minuta hoda od Staroga grada, naići ćete na Plažu Mogren. Ova plaža, zapravo sastavljena od dva manja zaliva, poznata je po svojoj kristalno čistoj vodi. Idealna je za porodični odmor, ali i za one koji traže avanturu – poput skokova sa stijena!

3. Sveti Stefan

Sveti Stefan, nekada ribarsko naselje, a danas luksuzni resort, definitivno je mjesto koje trebate vidjeti. Ostrvo spojeno sa kopnom uskim putem ostavlja bez daha svojom jedinstvenom arhitekturom i ekskluzivnošću. Fotografija Svetog Stefana jedna je od najprepoznatljivijih slika Crne Gore.

4. Noćni život Budve

Budva je poznata kao centar noćnog života na Jadranu. Klubovi poput Top Hill i Trocadero nude nezaboravne zabave do ranih jutarnjih sati. Ako ste ljubitelj dobrog provoda, ovo je vaš raj na zemlji!

5. Aqua Park Budva

Za porodice sa djecom, Aqua Park Budva nudi savršen dan zabave. Sa brojnim toboganima, bazenima i igralištima, ovo je idealno mesto za opuštanje i uživanje u vodenim radostima.

6. Budvanska Rivijera

Budvanska Rivijera proteže se na desetine kilometara i nudi plaže za svaki ukus. Od popularne Slovenske plaže do mirnijih plaža poput Kamenova, ovdje možete pronaći svoj savršeni kutak pod suncem.

7. Muzej grada Budve

Upoznajte se sa bogatom istorijom Budve posjetom Muzeju grada Budve. Ovdje ćete naći eksponate koji datiraju od praistorije do modernog doba, što je savršeno za one koji žele naučiti više o ovom fascinantnom gradu.

8. Plovidba oko Budve

Zamislite krstarenje oko prelijepih budvanskih obala. Iznajmite brod ili se pridružite organizovanoj turi i doživite Budvu iz potpuno nove perspektive. Pogled na Stari grad s mora nešto je što se ne zaboravlja.

9. Paragliding

Za avanturiste, paragliding iznad Budve nudi nezaboravno iskustvo. Letenje iznad azurnog mora i slikovitih krajolika pruža jedinstvenu perspektivu i adrenalin koji dugo ostaje u sjećanju.

10. Gastro ture

Crnogorska kuhinja je spoj mediteranskih i balkanskih ukusa, a Budva je pravo mesto da je istražite. Učestvujte u gastro turama i probajte sve, od svježih morskih plodova do tradicionalnih jela poput pršute i njeguškog sira. Ne propustite da posjetite lokalne konobe gdje možete uživati u autentičnim crnogorskim specijalitetima.

11. Galerija savremene umjetnosti

Za ljubitelje umjetnosti, Galerija savremene umjetnosti u Budvi predstavlja nezaobilazno mesto. Ovdje možete uživati u djelima savremenih crnogorskih i međunarodnih umjetnika, što je savršena prilika da se upoznate sa modernim umjetničkim tokovima u regionu.

12. Pješačenje i planinarenje

Okolina Budve nudi predivne staze za pješačenje i planinarenje. Planina Lovćen, samo kratka vožnja od Budve, idealno je mjesto za ljubitelje prirode. Otkrijte skrivene puteve i uživajte u nevjerojatnim pogledima na Jadransko more.

13. Vinarije u okolini Budve

Posjeta vinarijama u Paštrovićima i Crnmini pruža uvid u bogatu vinarsku tradiciju Crne Gore. Degustirajte najbolja crnogorska vina i naučite o jedinstvenim metodama vinogradarstva koje se koriste u ovom području.

14. Grad Teatar na otvorenom

Tokom ljeta, Budva postaje dom brojnim teatarskim predstavama na otvorenom. Uživajte u predstavama pod zvjezdanim nebom u ambijentu Starog grada. Ovo je savršena prilika da iskusite kulturu i tradiciju ovog jedinstvenog mjesta.

15. Dan u susjednim gradovima

Istražite i susjedne gradove poput Kotor i Tivat. Samo kratka vožnja od Budve, ovi gradovi nude svoju jedinstvenu istoriju, kulturu i ljepotu. Idealno za dnevni izlet, ovde možete uživati u različitim pejzažima i iskustvima.

Similar Posts