Podgorica, glavni grad Crne Gore, prepun je zanimljivih mjesta za posjetiti, od istorijskih znamenitosti do prirodnih ljepota. Iako relativno mali grad, u Podgorici se za samo jedan dan može vidjeti zaista mnogo toga. 

Od šetnje Starom Varoši i posjete muzejima, do odmora u Parku Gorica ili izleta do obližnjeg Skadarskog jezera i vinograda – savjetujemo vam najzanimljivije atrakcije koje ovaj grad nudi.

Top 10 stvari koje morate vidjeti u Podgorici

Podgorica, glavni grad Crne Gore, prepun je istorijskih znamenitosti i prirodnih ljepota. Ako imate samo jedan dan da istražite ovaj grad, evo top 10 mjesta koja ne biste smjeli propustiti:

  1. Muzeji i galerija Podgorice – Podgorica ima nekoliko odličnih muzeja koji nude uvid u bogatu istoriju i kulturu Crne Gore. Neki od najpoznatijih su Narodni muzej Crne Gore, Muzej crnogorske istorije Duklje i Umjetnička galerija.
  2. Nijagarini vodopadi – Ovi prelijepi vodopadi nalaze se samo 20ak minuta vožnje od centra Podgorice. Čine ih nekoliko manjih vodopada koji su okruženi netaknutom prirodom. Savršeno mjesto za bijeg od gradske vreve.
  3. Stara Varoš i Sahat kula – Prošetajte uskim kaldrmisanim ulicama Stare Varoši i osjetite duh prošlosti. Završite u parku pored impresivne Sahat kule iz 18. vijeka koja dominira ovim dijelom grada.
  4. Most na Skalinama – Ovaj moderan betonski most također iz 18. vijeka savršeno balansira između starog i novog dijela Podgorice. Pruža i nevjerovatan pogled na sutjesku rijeke Morače i okolinu.
  5. Dvorac Petrovića – Još jedan primjer prelijepe istorijske arhitekture u Podgorici. Ovaj dvorac iz 19. vijeka danas služi kao zgrada Predsjedništva Crne Gore.
  6. Šoping centri – Delta City i The Capital Plaza – Za ljubitelje šopinga i luksuznih robnih marki, nova zdanja Delta City i Capital Plaza nude ultimativno iskustvo. U njima ćete pronaći brendove poznate širom svijeta.
  7. Skadarsko jezero – Najveće jezero na Balkanu nalazi se na samo 20ak km od Podgorice. Uključite ga u plan ako želite da vidite jedinstveni ekosistem prepun ptica i biljnog svijeta.
  8. Vinograd – Plantaže „13. jul” – Ovo poznato vinogorje udaljeno je svega 10 minuta autom od centra Podgorice. Idealno za posjetu i degustaciju nekih od najboljih crnogorskih vina.
  9. Duklja i Medun – Još dva nezaobilazna arheološka nalazišta u blizini Podgorice. Otkrijte ostatke ilirske prijestonice Duklje i antičkog grada Medun, čime ćete zaokružiti uvid u burnu istoriju ovog područja.
  10. Park Gorica – Veliki i lijepo uređen park, savršen za šetnju i opuštanje nakon istraživanja grada. Uživajte u pogledu na Podgoricu i planine koje je okružuju.

Muzeji i galerija Podgorice

Podgorica obiluje bogatom kulturnom baštinom, što je vidljivo u njenim muzejima i galerijama. Narodni muzej Crne Gore jedan je od najposjećenijih muzeja u zemlji. Osnovan je 1950. godine i čuva preko stotinu hiljada eksponata i artefakata koji prikazuju bogatu istoriju Podgorice i Crne Gore.

Muzej crnogorske kinematografije također je vrlo zanimljiv. Posjeduje zapise vezane za početke filmske umjetnosti u Crnoj Gori kao i brojna ostvarenja crnogorskih redatelja. Moderna postavka i digitalizovana građa čine ga idealnim za mlađu publiku.

Umjetnička galerija Podgorice osnovana je 1980. godine i nudi bogatu kolekciju slika, skulptura, grafika i crteža crnogorskih i jugoslovenskih autora. Posebno su zanimljiva djela iz tzv. podgoričkog likovnog kruga. Galerija organizuje i mnogobrojne izložbe savremenih autora čime promoviše aktuelnu crnogorsku umjetničku scenu.

Nijagarini vodopadi

Nijagarini vodopadi nalaze se u pitomom selu Bioče, na samo 20tak minuta vožnje od Podgorice. Riječ je o nekoliko malih vodopada koji nijesu visoki ali su vrlo živopisni. Voda u njima je bistra i prijatna za kupanje tokom ljetnjih mjeseci. Priroda koja ih okružuje netaknuta je i pitoma, sa mnoštvom staza za šetnje i planinarenja.

Okolno područje takođe je poznato po nekoliko manastira koji datiraju iz srednjeg vijeka. Najznačajniji među njima su manastiri Dajbabe i Podostrog, koje vrijedi posjetiti iz istorijskih i duhovnih razloga.

Upravo zbog kontrasta netaknute prirode i bogate istorijske baštine, Nijagrini vodopadi su postali jedno od najposjećenijih izletišta među stanovnicima Podgorice. Savršen spoj prirodnog i kulturnog nasljeđa koje se može vidjeti u samo jednom danu.

Stara Varoš i Sahat kula

Stara Varoš jedan je od najprepoznatljivijih simbola Podgorice. Riječ je o malenom očuvanom dijelu osmanskog grada sa uskim i kaldrmisanim uličicama. Danas je ovo turistički i zabavni centar Podgorice sa brojnim kafićima, restoranima i pijacom suvenira. Šetnja kroz Stara Varoš daje jedinstven uvid u život grada prije više od jednog vijeka.

Sahat kula također je jedan od najvažnijih istorijskih simbola Podgorice. Nalazi se u neposrednoj blizini Stare Varoši, u zelenoj zoni gradskog parka koji pruža prelijep pogled na cijeli grad. Kula je sagrađena 1816. godine i još uvijek se koristi za određivanje tačnog vremena pomoću velikog sahata.

Šetnja između Stare Varoši i Sahar kule jedinstven je način da se u jednom danu vidi kontrast starog i novog dijela grada. Ova dva simbola neraskidivo su povezana istorijom i lokacijom u samom centru Podgorice.

Most na Skalinama

Most na Skalinama jedan je od arhitektonskih simbola Podgorice. Ovaj armiranobetonski most sagrađen je 1945. godine preko kanjona i vodopada rijeke Morače. Most spaja novi dio Podgorice sa stoarijim dijelom grada na suprotnoj obali rijeke. Prilikom gradnje graditelji su morali savladati visinsku razliku od skoro 50 metara što Most na Skalinama čini jednim od najvećih mostova ove vrste u Evropi.

Armirani stubovi mosta nose natpis “Proleteri svih zemalja, ujedinite se!” čime simbolizuju ideološki momenat u kojem je ova građevina nastala. Danas predstavlja jedinstven spoj moderne arhitekture i prirode jer je okružen brdovitim predjelom i kanjonom rijeke Morače. Pogled s mosta na rijeku, klisuru i vodopad posebno je atraktivan.

Most na Skalinama važan je dio istorijskog i kulturnog nasljeđa Podgorice te je nezaobilazno mjesto za posjetiti u ovom gradu. Simbol je njegovog rasta i razvoja u 20. vijeku.

Dvorac Petrovića

Dvorac dinastije Petrović, poznat i kao Plavi dvorac, nastao je kao rezidencija knjaza Nikole I Petrovića sredinom 19. vijeka. Nalazi se u samom centru Podgorice, u neposrednoj blizini najvažnijih gradskih objekata. Projekat je povjeren čuvenom arhitekti Josipu Sladeu koji je objedinio elemente neogotike, neoromantizma i mavarske secesije kako bi stvorio ovu monumentalnu građevinu.

Dvorac Petrović je do 1916. godine služio kao sjedište Knjaževine, odnosno Kraljevine Crne Gore. Danas je to zgrada Predsjedništva Crne Gore koja je otvorena za javnost samo u posebnim prilikama. Posebno je impresivan pogled na Dvorac sa Trga nezavisnosti, trga ispred Skupštine Crne Gore. Ovaj kompleks zgrada prikazuje najznačajnije etape istorijskog razvoja Crne Gore i neizostavan je dio panorame Podgorice.

Šoping centri 

Podgorica posljednjih godina doživljava pravi procvat kada je šoping u pitanju. Dva najveća tržna centra, Delta City i The Capital Plaza, nude gotovo sve poznate modne brendove na jednom mjestu. Ovi moderno koncipirani prostori idealni su za ljubitelje šopinga koji žele iskoristiti dan u Podgorici.

Delta City otvoren je 2020. godine i s preko 300 prodavnica postao je najveći tržni centar u Crnoj Gori. Tu se nalaze brojni globalni brendovi kao što su Zara, H&M, Rituals, Nike i još mnogo drugih. Posebno su atraktivni restorani i kafići s pogledom na grad na posljednjem spratu Delta Cityja.

The Capital Plaza je tržni centar otvoren još 2008. godine koji također nudi širok asortiman brendiranih radnji. Nakon potpune rekonstrukcije 2020. godine postao je još moderniji i atraktivniji prostor za kupovinu tokom boravka u Podgorici.

Skadarsko jezero

Iako se ne nalazi u samoj Podgorici, Skadarsko jezero idealan je izlet u okolini grada koji treba iskoristiti ako imate samo jedan dan na raspolaganju. To je najveći nacionalni park u Crnoj Gori, površine 400 kvadratnih kilometara, poznato po velikom biodiverzitetu flore i faune. Na jezeru i oko njega živi preko 270 vrsta ptica od kojih su neke globalno ugrožene i rijetke.

Skadarsko jezero atraktivna je turistička destinacije gdje možete uživati u vožnji brodićem i razgledanju jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta. Posebno su zanimljiva umjetna ostrva koja su pravili lokalni ribari kako bi zaštitili gnijezda ptica. Sa vidikovca Crvena Paprat pruža se najljepši pogled na cijelo jezero i okolna brda.

Vinograd – Plantaže „13. jul”

Vino je važan dio crnogorske kulture, a podgorički kraj posebno je poznat po svojim vinogradima. Samo 10ak minuta vožnje od centra grada nalazi se najveći proizvođač vina u Crnoj Gori – Plantaže „13. jul”. Ovo preduzeće posjeduje više od 2 miliona čokota vinove loze i proizvodi oko 50% ukupnog vina u zemlji.

U okviru Plantaža nalazi se hotel i restoran sa prelijepom baštom iz koje puca pogled na vinograde. Možete obići podrume, probati razna vina i naučiti nešto novo o istoriji vinarstva u Crnoj Gori. Vrhunski spoj prirodnog ambijenta i eno-gastro ponude.

Duklja i Medun

Iako mali po površini, kraj oko Podgorice krije brojna arheološka blaga. Neka od njih datiraju čak iz perioda praistorije i Ilira, drevnih stanovnika Balkana. Najznačajniji lokaliteti su Duklja i Medun, na samo 15ak minuta vožnje od grada.

Duklja je bila prijestonica istoimene srednjovjekovne države iz 9. i 10. vijeka. Tu se nalazi ostaci utvrđenja, groblja, crkvi i stambenih objekata. Slični ostaci postoje i u antičkom naselju Medun iz perioda Rimskog carstva.

Ovi lokaliteti svjedoče o burnoj prošlosti podgoričkog područja i bogatom kulturnom nasljeđu. Idealni su za one koji su zainteresovani za istoriju i arheologiju, a žele maksimalno iskoristiti jednodnevni izlet u Podgorici.

Park Gorica

Pored svih kulturno-istorijskih znamenitosti, Podgorica ima i značajne zone zelenila i parkova za odmor i rekreaciju. Jedan od najatraktivnijih svakako je veliki gradski Park Gorica površine 15 hektara, lociran na blagoj padini iznad samog centra grada. Ovaj park osnovan je još 1907. godine i okružen je reprezentativnim zdanjima kao što su  Vlada Crne Gore, Skupština Crne Gore i rektorat Univerziteta Crne Gore.

Similar Posts