Šta vidjeti u Krakovu, Poljska. Vodič za atrakcije i znamenitosti

Krakov, drugi najveći grad u Poljskoj, je destinacija koja obiluje kulturnim i istorijskim znamenitostima, a svojim posjetiocima nudi bogatstvo sadržaja za istraživanje. Posebno je interesantna za one koji istražuju Drugi svjetski rat, jer je Krakov imao ogroman značaj tokom Holokausta i progona Jevreja. 

Ovo je vodič kroz najbolje što nudi značajni istorijski centar Poljske. Pročitajte savjete i šta vidjeti u Krakov.

1. Wawel Royal Castle i Wawel Cathedral

Smješten na brdu Wawel, Kraljevski dvorac Wawel je simbol poljske istorije i ponosa. Ovaj veličanstveni kompleks, sa svojom crvenom ciglom i renesansnim stilom, bio je dom poljskih kraljeva i kraljica. 

Unutar dvorca možete vidjeti predivne tapiserije iz 16. vijeka, kraljevske privatne apartmane, riznicu sa krunskim draguljima i čuveni mač Szczerbiec koji je korišćen tokom krunisanja poljskih monarha od 1320. godine.

Wawel kraljevski dvorac u Krakovu

Ne zaboravite posjetiti susjednu Katedrala Wawel, gdje su sahranjeni mnogi poljski kraljevi i kraljice.

Legenda kaže da se ovdje nalaze i kosti čuvenog Wawel zmaja. Preporučuje se rezervisanje ulaznica unaprijed zbog velike popularnosti.

Wawel dvorac, Krakov

2. Główny Rynek (Glavni Trg)

Główny Rynek, ili Glavni Trg, je srce Starog grada i najveći srednjovjekovni trg u Evropi. Ovaj trg okružen je restoranima i prelijepim starim zgradama. 

Glavni trg u Krakovu

Posjetite Glavni trg i obavezno istražite podzemni muzej koji koristi multimedijalne prikaze kako bi vas vratio u srednji vijek.

3. Auschwitz-Birkenau

Posjetiti Krakov, a vidjeti Auschwitz bi bio pravi grijeh. Jedno od najemotivnijih mjesta za posjetu je Auschwitz-Birkenau, bivši nacistički logor smrti. Ovdje su milioni Jevreja, Poljaka i Roma stradali tokom Drugog svjetskog rata. 

Šta vidjeti u Krakov: Auschwitz-Birkenau
Auschwitz, mjesto stradanja preko milion jevreja tokom Drugo svjetskog rata. Foto: Mateusz Feliksik / pexels.com

Posjeta ovom mjestu pruža dubok uvid u užasne događaje tog vremena. Dostupan je autobusom, vozom ili organizovanim turama iz Krakova, a preporučuje se pridruživanje turi sa vodičem kako biste bolje razumjeli sve što ovdje možete vidjeti.

4. Kazimierz

Kazimierz je nekada bio centar jevrejske kulture u Poljskoj sve do masovnog protjerivanja i uništenja tokom Drugog svjetskog rata. 

Danas, ovo naselje je revitalizovano i nudi brojne istorijske znamenitosti poput Stare sinagoge i Galicijskog jevrejskog muzeja. Vikendom posjetite buvljak na Plac Nowy ili prisustvujte nekom kulturnom događaju tokom Festivala jevrejske kulture.

POVEZANO:

5. Wieliczka Salt Mine

Wieliczka Salt Mine je UNESCO-va zaštićena podzemna mreža hodnika i komora koja privlači posjetioce već više od 300 godina. Iako nije direktno u Krakovu, lako je dostupna iz grada. 

Unutrašnjost rudnika nudi fascinantne prizore poput podzemnih jezera, kapela ukrašenih skulpturama od soli i solne katedrale sa lusterima.

6. Schindler’s Factory Museum

Šta vidjeti u Krakov, ako ne čuvenu Šindlerovu fabriku u kojoj je spašeno preko 1000 Jevreja tokom Holokausta. Muzej smješten u bivšoj fabrici emajliranog posuđa Oskara Schindlera (Šindlera), poznat po filmu “Šindlerova lista”, pruža detaljan pregled života u Krakovu tokom nacističke okupacije, rad sa Jevrejima i njihovu sudbinu. 

Šindlerova kancelarija u Fabrici emajliranog posuđa

Rezervišite ulaznice unaprijed zbog velike gužve. Cijena ulaznice je oko 13 EUR po osobi.

7. Ulična hrana

Krakov je poznat po svojoj uličnoj hrani. Probajte obwarzanek, krakovske perece, koje su savršene za užinu u pokretu. Ne propustite ni zapiekanku, poljski odgovor na picu, koja se sastoji od polovice bageta prekrivene topljenim sirom, pečurkama i kečapom. 

Ove specijalitete možete pronaći na štandovima širom Starog grada.

8. Nowa Huta

Ako želite vidjeti kako su živjeli radnici čelika u 1950-im, posjetite Nowa Hutu, područje izgrađeno kao utopijski socijalistički grad. Uživajte u obilasku u vintage Trabant automobilu sa vodičem iz Crazy Guides, koji će vas odvesti do starih skloništa i ponuditi vam votku.

9. Klub Awaria

Klub Awaria je tipični bar sa žive svirke, poznat po opuštenoj atmosferi i gostoljubivosti. Svake večeri možete uživati u lokalnim blues i rock bendovima, a nakon svirke često se pleše na stolovima uz klasike Tine Turner.

10. Krstarenje Vistulom

Rijeka Vistula dijeli grad na dva dijela. Uživajte u krstarenju ovom mirnom rijekom koje traje sat vremena i nudi pogled na najvažnije gradske znamenitosti, poput Norbertinskog manastira i Manggha Muzeja japanske umjetnosti i tehnologije.

11. Plivanje u Zakrzoweku

Zakrzowek je bivši kamenolom koji je sada poplavljen i pretvoren u lagunu sa kristalno čistom vodom. Ovo je savršeno mjesto za piknik i planinarenje, iako trenutno nije moguće plivati dok ne završe renovacije planirane za 2023. godinu.

12. Bar Mleczny

Barovi mleczny su povoljni restorani sa retro dekorom gdje možete probati tradicionalna poljska jela poput pieroga i placki ziemniaczane. Ovi restorani su idealni za brz i jeftin obrok dok istražujete grad.

13. Kopiec Kościuszki

Ove zelene humke oko Krakova pružaju fantastične poglede na grad. Kopiec Kościuszki je jedan od novijih humki, izgrađen u čast palom poljskom generalu. Do njega možete stići autobusom, a pogledi sa vrha su spektakularni.

14. “Izgubljeni barovi”

Krakov je poznat po svojim “izgubljenim barovima” koji su skrivene pićaonice. Pronađite Mercy Brown u restoranu Smakolyki na Floriana Straszewskiego i uživajte u atmosferi iz 1920-ih uz burlesk predstave i koktele.

Takođe, Krakov je poznat po striptiz klubovima, koje ćete vidjeti gotovo na svakom ćošku u centru grada. 

15. Tytano

Tytano je bivša tvornica duvana pretvorena u centar hipster kulture sa umjetničkim studijima, izložbenim prostorima, pivskim vrtovima i kafićima. Ovo je mjesto gdje mladi i cool ljudi iz Krakova dolaze da uživaju u kafi i umjetnosti.

16. Vožnja kočijama

Vožnja kočijama kroz istorijski dio Krakova je veoma popularna aktivnost. Za svega 20 EUR možete se vratiti u srednji vijek i osjetiti kako je to da se vozite kraljevkim kočijama kao princ ili princeza.

Vožnja kočijama u Krakov, Poljska

Krakov je grad bogate istorije i kulture, gdje se prošlost i sadašnjost savršeno prepliću. Bez obzira jeste li ljubitelj istorije, hrane, umjetnosti ili jednostavno tražite mjesto za opuštanje, u Krakovu imate šta vidjeti.

Similar Posts