Najbolji kolagen na tržištu

Kolagen je protein koji igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i ljepote naše kože, kose, noktiju i zglobova. U nastavku ćemo detaljnije objasniti šta je kolagen, zašto je bitan pravilan odabir preparata, koje brendove izdvojiti kao najkvalitetnije na tržištu, kao i dati savjete za prirodno poboljšanje nivoa kolagena.

Šta je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu. Radi se o strukturnom proteinu koji daje čvrstoću i elastičnost koži, kosi, noktima, zglobovima i ostalim vezivnim tkivimBez dovoljno kolagena, naša koža gubi tonus i počinje da visi, kosa postaje krhka, a zglobovi nefleksibilni.

Značaj kolagena za kožu, kosu, nokte i zglobove

Kolagen igra ključnu ulogu u održavanju zdrave i mladalačke kože, guste kose, jakih noktiju i pokretljivih zglobova.

Njegov nedostatak dovodi do pojave bora, opuštene kože, lomljive kose, krhkih noktiju i bolova u zglobovim. Dovoljna količina kolagena u organizmu presudna je za lijep izgled i funkcionisanje lokomotornog sistema.

Različiti oblici kolagena

Postoji 16 tipova kolagena u ljudskom tijelu, ali su za dopunu prehrane najvažniji kolagen tipa I, II i III. Tip I je najzastupljeniji i nalazi se u koži, tetivama, kostima i vezivnom tkivu. Tip II se uglavnom nalazi u hrskavici, dok je tip III prisutan u glatkim mišićima i krvnim sudovima.

Zašto je važan odabir pravog kolagena?

Različite vrste kolagena i njihove funkcije

Kolagen tipa I ključan je za zatezanje kože, jačanje kose i noktiju. Kolagen tipa II pomaže regeneraciji hrskavice i ublažavanju bolova u zglobovimKolagen tip III održava elastičnost krvnih sudova i glatkih mišića.

Sastav i kvaliteta kolagena

Kolagen za dopunu prehrane uglavnom potiče iz životinjskih izvora poput goveđe kože, svinjske kože, pilećih kostiju ili riblje kože. Kvalitetan kolagen treba biti 100% prirodan, bez dodatnih konzervansa ili modifikacija molekularne strukture koje smanjuju apsorpciju.

Dodaci koji poboljšavaju apsorpciju kolagena

Apsorpciju i iskoristivost kolagena poboljšavaju vitamin C, alfa-lipoična kiselina, bakar i cink. Stoga je poželjno da proizvodi za nadoknadu kolagena sadrže i ove sastojke.

Popularni brendovi na tržištu

Pregled najpoznatijih marki

Neki od najpopularnijih brendova kolagena dostupnih na našem tržištu su Vital Proteins, Wealth, Pure Gold Collagen, NeoCell i Code Age. Radi se o renomiranim markama čiji proizvodi su visoko ocijenjeni među korisnicima.

Recenzije korisnika

Velika većina korisnika ističe vidljive rezultate poput poboljšanja stanja kože, noktiju i kose nakon uzimanja kolagenMnogi takođe navode ublažavanje bolova u zglobovima i općenito bolje funkcionisanje lokomotornog sistemRijetke su negativne recenzije na ove brendove.

Cene i dostupnost proizvoda

Cijene kolagena kreću se od 15 do 60 eura za mesečne količine, u zavisnosti od brenda i pakovanjSvi popularni proizvodi se mogu naručiti putem interneta i lako su dostupni na našem tržištu.

Ključni faktori pri izboru najboljeg kolagena

Tip kolagena

Prilikom izbora najboljeg kolagena, važno je odabrati onaj koji sadrži kolagen tipa I i III, budući da upravo ovi tipovi imaju najveći uticaj na stanje kože, kose, noktiju i lokomotornog sistema.

Dodatne sastojke u proizvodu

Idealan kolagen takođe treba sadržavati i dodatke poput vitamina C, cinka, bakra i alfa-lipoične kiseline, koji poboljšavaju apsorpciju i dejstvo kolagena.

Način primjene

Najčešći oblici kolagena su prah za rastvaranje u tečnostima i tablete za gutanje. Oba načina primene su podjednako efikasna, stoga je izbor uglavnom stvar ličnih preferenci.

Saveti za poboljšanje kolagena prirodno

Ishrana bogata nutrijentima za kolagen

Hrana bogata vitaminom C (agrumi), cinkom (orasi, sjemenke) i antioksidansima (bobičasto voće, zeleno lisnato povrće) podržava stvaranje kolagena.

Vežbe koje podržavaju proizvodnju kolagena

Vježbe poput joge i pilatesa koje pružaju blagi zatezajući otpor na tetive i ligamente potiču organizam na proizvodnju kolagena u vezivnom tkivu.

Savjeti za održavanje zdrave kože, kose i noktiju

Izbegavanje pretjeranog sunca i pušenja, unošenje dovoljno tečnosti, njega vitaminskih preparata i losionima lokalno takođe potpomažu zdravlje i izgled kože, kose i noktiju.

Zaključak

Kolagen je esencijalni protein za lijep i zdrav izgled, kao i ispravno funkcionisanje lokomotornog sistemPotrebno je odabrati kvalitetan preparat sa kolagenom tipa I i III, u kombinaciji sa vitaminom C i ostalim nutrijentima koji poboljšavaju njegovu apsorpciju i dejstvo.

Imajući u vidu omjer cene i kvaliteta sastojaka, Wealth Extra Strength kolagen je trenutno najbolji izbor na našem tržištu prema mišljenju korisnika.

Radi poboljšanja izgleda i prevencije povezanih zdravstvenih tegoba, preporučljivo je uvesti redovnu upotrebu kvalitetnog kolagena u kombinaciji sa zdravim načinom života i ishranom bogatom nutrijentima važnim za proizvodnju kolagena.

Similar Posts