Predstaviću neke od najboljih filmova koje svakako morate pogledati. Znam da je teško pratiti sve što izlazi novo, pa ću se fokusirati na one bisere koji se ističu i koji će vam sigurno biti zanimljivi. Pripremite pop corn i zavalite se, idemo!

Klasični hitovi koji nikad ne izlaze iz mode

Prvo ću spomenuti neke klasike koji su obilježili filmsku industriju i koje i danas možete gledati bez da zastarijevaju. Ovi filmovi su postali dio pop kulture i vjerujem da ih većina ljudi poznaje. Ali ako ih slučajno niste odgledali, sada je pravi trenutak!

Kum je apsolutni vrhunac kriminalističkog žanra, s fenomenalnom glumom Marlona Branda i Al Pacina. Priča prati obitelj mafijaša Corleone i njihove obračune, ali osim akcije tu je i sjajna drama. Ovaj film iz 1972. redovno se nalazi na listama najboljih svih vremena, a osvojio je i čak 3 Oscara.

Zatim tu je Paklena naranča iz 1971., mračna priča o tinejdžerskim delinkventima u budućnosti koja istražuje slobodu izbora i ljudsku prirodu. Glavna zvijezda je Malcolm McDowell koji je savršeno utjelovio Alexxa, vođu bande. Režiser Kubrick je bio pravi majstor, film ima kultni status i jedan je od najutjecajnijih SF ostvarenja.

Svi znamo citat “Luke, ja sam tvoj otac”, zar ne? Zvjezdani ratovi iz 1977. promijenili su zauvijek filmsku industriju i postavili standarde za žanr znanstvene fantastike. Originalna trilogija prati borbu pobunjenika protiv zlog Galaktičkog Carstva i jurnjavu svemira. Specijalni efekti, likovi i priča su bili revolucionarni za to doba. Ove sage i danas inspiriraju nove naraštaje.

Savremeni hitovi koji plijene pažnju

Naravno, postoje i neki noviji naslovi vrijedni vaše pažnje. Pogotovo ako volite atraktivne vizuale, akciju i dramu. Ovi filmovi su mamac za oči i sigurno će vas zabaviti.

Avatar iz 2009. je najunosniji film svih vremena i promijenio je igru kad su specijalni efekti u pitanju. Radnja prati disableiranog marinca koji putuje na planet Pandora u tijelu Na’via, humanoida izvanzemaljca. Likovi su kompjuterski generirani a 3D tehnologija je bila revolucionarna. Sjajna zabava i još bolja poruka o zaštiti okoliša.

Ako ste za nešto mračnije i neo-noir, tu je Đavolji advokat iz 1997. Al Pacino glumi vrsnog advokata koji nikad nije izgubio slučaj, ali onda mu dolazi mladi talentirani kolega koji polako preuzima firmu. Pacino je briljantan kao narcisoidni lik a atmosfera filma je napeta i intrigantna. Sjajna gluma, režija i scenario.

Kad smo već kod scenarija, nitko to ne radi bolje od Quentina Tarantina. Njegov hit Bilo jednom… u Hollywoodu iz 2019. nostalgično prikazuje filmsku industriju 60-ih i sudbinu neuspješnog glumca Ricka Daltona. Film je duhovit, zabavan i prepun poznatih lica. Tarantinov stil je prepoznatljiv a ovaj film mu je donio 2 Oscara.

Nagrađivani dragulji koje morate vidjeti

Na kraju, da spomenem i neke manje poznate ali podjednako sjajne filmove koji su skupili hrpu nagrada posljednjih godina. Ako tražite emocije, kvalitetnu dramu i priče koje se pamte onda su ovo pravi izbori za vas.

Parazit, južnokorejski film iz 2019., apsolutni je pobjednik sezone nagrada i prvi strani film koji je osvojio Oscar za najbolji film. Radnja prati siromašnu obitelj koja se zaposli u bogataškom domu i onda kreće haos. Dinamična radnja, neočekivani obrati i suptilna kritika kapitalizma. Sjajan spoj crnog humora i drame.

Zelena knjiga iz 2018. donosi zabavnu priču temeljenu na stvarnim događajima, o turneji crnog pijaniste i njegovog rasističkog vozača po jugu SAD-a 60-ih godina. Glavne zvijezde Viggo Mortensen i Mahershala Ali su odlični, film je dirljiv i duhovit. Pomeo je sa svim nagradama te sezone uključujući tri Oscara.

Na kraju, tu je i fantastični Moonlight iz 2016. koji prati odrastanje crnog dječaka i njegovu borbu s vlastitim identitetom i seksualnošću. Podijeljen je u tri poglavlja, gluma je sirova i emotivna a tema univerzalna. Osvojio je Oscara za najbolji film i zasluženo dobio status modernog LGBT klasika.

Eto, nadam se da vam se sviđaju ovi prijedlozi! Puno toga je još za vidjeti, ali ovo je dobar početak. Javite u komentarima koji vam je film najzanimljiviji za gledanje i svakako podijelite s prijateljima. Uživajte u gledanju i vidimo se uskoro sa još preporuka!