Intervalni post je dio autofagija dijete popularanog zdravstvenog trend i načina ishrane. Oslanja se na evolucione prakse i nudi prednosti koje uključuju povećanu energiju i poboljšano zdravlje. Obično se integriše s drugim promjenama u ishrani i dijetama, uključujući ketogenu dijetu (keto).

Ne morate trošiti gomilu novca na popularne i trendi čajeve za autofagiju. Možete jednostavno skuvati svoju omiljenu šoljicu čaja i uključiti je u svoj plan posta. 

Čitajte dalje da biste saznali kako i otkrili neke sjajne ideje za kombinaciju autofagije i čaja, koje možete isprobati.

Šta je intervalni post iliti autofagija dijeta?

Intervalni post je način ishrane i izbor načina života. To uključuje vožnju biciklom i post u određenim vremenskim okvirima. Postoji nekoliko različitih metoda posta uključujući 5:2,16/8 i jedi-prestani-jedi. Metoda 5:2 vam omogućava da jedete normalno pet dana u sedmici. Preostala dva dana su dani posta kada pojedete samo 500 do 600 kalorija za cijeli dan.

Metoda 16/8 uključuje unošenje kalorija cijelog dana u 8 sati i gladovanje ostalih 16 sati. Većina ovih metoda zalaže se za jelo između podneva i 20 sati, a zatim postavljanje vremena za post od 20 sati do podneva sljedećeg dana.

Metoda jedi-zaustavi-jedi uključuje ograničavanje potrošnje hrane u periodu od 24 sata nekoliko puta sedmično. Sve ove metode intervalnog posta su osmišljene da pokrenu metabolizam, povećaju energiju i promovišu bolje zdravlje

Preporučeno za čitanje:

Kako čaj poboljšava rezultate autofagije

Čaj sprečava glad

Mnogi ljudi se bore sa napadima gladi tokom prvih nekoliko dana ili nedjelja autofagija dijete. To je zato što je vaše tijelo naviklo da ima hranu za energiju tokom cijelog dana. Ispijanje čaja može pomoći u ublažavanju ovih problema jer se vaše tijelo prilagođava periodu kada se priprema za post.

Studija objavljena u Clinical Nutrition otkrila je da katehini u čaju inhibiraju lučenje grelina – hormona odgovornog za signaliziranje osjećaja gladi. Ovi katehini zelenog čaja uključuju EGCG, ili epigalokatehin galat, antioksidans odgovoran za mnoge zdravstvene prednosti čaja, uključujući uklanjanje slobodnih radikala.

Ispijanje čaja može vam pomoći da olakšate iskustvo autofagija dijete dok ublažite neke od uobičajenih nuspojava ili promijenite svoje prehrambene navike.

Na hemijskom nivou, pijenje čaja može pomoći u blokiranju hormona gladi smanjenjem nivoa grelina, zaustavljanjem gladi.

Poboljšava rezultate mršavljenja

Postoji opsežna istraživanja koja pokazuju da ispijanje čaja može pomoći da se ubrza gubitak kilograma, a istovremeno pomaže u kontroli težine na dugi rok. Čaj je napitak bez kalorija, što ga čini odličnom zamjenom za sokove i dijetalne gazirane pića ako pratite svoj kalorijski unos.

Osim toga, katehini u čaju pomažu u povećanju gubitka masti. Jedan od načina na koji čaj to čini je podizanje unutrašnje temperature tijela. Kofein takođe radi na povećanju potrošnje energije i oksidacije masti, pomažući vam da brže mršavite.

Detoksikacija

Ispijanje čaja uz intervalni post pomaže prirodnom procesu detoksikacije u tijelu tj. autofagiji. Proces se pokreće aktivacijom proteina, koji podstiče tijelo da izbaci oštećene ćelije i podstiče regeneraciju novih ćelija. Ovaj proces je neophodan kada je u pitanju očuvanje mišićne mase i prevencija bolesti povezanih sa starenjem.

Tokom perioda posta, katehini čaja aktiviraju autofagiju, pomažući tijelu da se detoksira i obnovi ćelije. Katehini u čaju također pomažu u uklanjanju slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oksidativni stres. Oksidativni stres je oblik rđe u tijelu i dugo je bio povezan s degenerativnim bolestima uključujući prerano starenje.

Pojačava opuštanje

Ispijanje čaja je takođee odlično za zdravlje mozga, baš kao i intervalni post. Umirujući čin ispijanja čaja može vam pomoći da se opustite nakon stresnog dana i omogućava vam da odvojite nekoliko minuta da se fokusirate na svoje lično zdravlje. Takođe se pokazalo da ispijanje čaja pomaže u smanjenju nivoa stresa inhibiranjem hormona stresa kortizola.

Najbolji čajevi za autofagija dijetu

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je zdrav eliksir koji je glavna komponenta industrije mršavljenja. Prodaje se u koncentriranom obliku kao pilule zelenog čaja koje pomažu u promicanju mršavljenja. Čaj je takođe odličan način da maksimizirate prednosti autofagije.

Istraživanja pokazuju da zeleni čaj povećava brzinu metabolizma i može povećati 24-satnu potrošnju energije za skoro 5 posto. To znači da možete brže sagorjeti masti i brže postići svoje ciljeve mršavljenja. Katehini u zelenom čaju takođe pomažu u snižavanju nivoa hormona gladi kako biste se osećali siti nakon poslednjeg obroka – čak i tokom dužih postova.

2. Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je odličan biljni čaj koji možete dodati vašim protokolima posta. Poznat je po svojim zdravstvenim prednostima za probavu, koje uključuju smanjenje simptoma mučnine i pomoć tijelu u razgradnji hrane. Studija objavljena u Metabolism otkrila je da đumbir poboljšava termogenezu – što je priroda l tjelesni proces koji pomaže bržem sagorijevanju masti. Istraživači su takođe otkrili da đumbir pomaže u smanjenju osjećaja gladi. To znači da možete ostati posvećeni svom planu autofagija dijete i jesti samo tokom perioda obroka.

3. Rooibos (crveni) čaj

Rooibos čaj je još jedan biljni čaj koji prirodno ne sadrži kofein, što ga čini odličnim čajem za piće uveče. Rooibos čaj je poznat po svojim dobrobitima za zdravlje jetre. U smislu podrške posta, rooibos čaj može pomoći tijelu da efikasnije metabolizira masti.

Studija objavljena u Phytomedicine ispitivala je efekte rooibos čaja na gojaznost. Istraživači su otkrili da rooibos čaj pomaže u sprječavanju stvaranja masnih ćelija i ubrzava metabolizam.

4. Crni čaj

Crni čaj se pravi od iste biljke kao i zeleni čajevi. Listovima se ostavlja da oksidiraju tokom dužeg vremenskog perioda, što lišće dobija duboku crnu nijansu i daje hrabar ukus sličan crnoj kafi. Sadrži otprilike polovinu količine kofeina od standardne šoljice kafe, ali sadrži i aminokiselinu poznatu kao L-teanin. Ova aminokiselina usporava oslobađanje kofeina, što rezultira dugotrajnijim povećanjem energije i povećanim fokusom. Ovo nadopunjuje prednosti intervalnog posta.

Autofagija i čaj – da ili ne?

Za najbolje rezultate, stručnjaci preporučuju ispijanje 3 do 4 šoljice čaja svaki dan kako biste povećali prednosti intervalnog posta i autofagije. Autofagija i čaj definitivno idu jedno uz drugo. 

Za maksimalan učinak, pokušajte da skuvate čaj hladno. Hladno kuhani čaj sadrži više antioksidansa od tradicionalno natopljenog čaja. To je zato što vruća voda može spaliti neke od katehina i antioksidansa.

Proces hladnog kuhanja uključuje namakanje listova čaja u hladnoj vodi tokom dužeg vremenskog perioda. Uobičajeno, listovi treba da odstoje u hladnoj vodi osam do dvanaest sati. Ciljajte na jednu kašičicu labavog lišća na svakih osam unci vode.

Ako želite kontrolirati tjelesnu težinu ili povećati gubitak težine, intervalni post je odličan način da postignete svoje ciljeve. Ispijanje čaja može pomoći u povećanju prednosti posta. Takođe nudi niz zdravstvenih prednosti, jača imuni sistem i promoviše opšte dobro.

Similar Posts